Over K-EET

K-EET staat voor landelijke Ketenaanpak EETstoornissen
Professionals -kinderartsen, kinder- en jeugdpsychiaters, (klinisch) psychologen werken doelgericht samen met ouders van patiënten, ervaringsdeskundigen, het ministerie van VWS en de VNG aan oplossingen voor hardnekkige problemen in de ‘keten’ van eetstoornissen. Kinderen en jongeren met een (potentiële) eetstoornis moeten eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder en beter worden behandeld. Door een netwerkaanpak, door kennis beter te delen en verder te ontwikkelen en door beter te worden in het herkennen en behandelen van eetstoornissen, ook in combinatie met andere problematiek. K-EET faciliteert en ondersteunt netwerken waarin professionals, kinderen en ouders en ervaringsdeskundigen hun kennis en kunde bundelen, de geboden hulp beter zichtbaar en vindbaar maken en intensief samenwerken.

Annemarie van Bellegem eetstoornis expert www.stopmetwachten.nl

Als kinderarts sociale pediatrie van het Amsterdam UMC ben ik betrokken bij K-EET omdat het cruciaal is om expertise te bundelen, een bredere aanpak van eetstoornissen te ontwikkelen en om bruggen te slaan tussen lichamelijke en psychiatrische zorg. We moeten over de grenzen kijken van de huidige infrastructuur naar wat een patiënt met een eetstoornis nodig heeft. Dit vraagt om kortere wachttijden, budget voor jeugdzorg, experimentele en vernieuwende behandelingen en ruimte voor onderzoek.

- Annemarie van Bellegem

📞 elke werkdag bereikbaar voor collega/professionals:

De advieslijn K-EETi is iedere werkdag bereikbaar tussen 12.00 en 13.00 uur via 085 – 760 3375 (gebruikelijke belkosten). Weet je niet zeker waar je vraag thuishoort? De experts van K-EETi denken graag met je mee! Volg de updates van K-EET via deze website, FirstEETKit.nl  of via de LinkedIn-groep ‘Eetstoonissennetwerk’.

Visie en doel van K-EET

In opdracht van het ministerie van VWS en VNG is aan een kleine groep van behandelaren gevraagd om een advies uit te brengen voor een duurzaam fundament onder de aanpak van eetstoornissenproblematiek bij kinderen en jongeren, al dan niet in combinatie met andere psychische aandoeningen. Zij -K-EET - ontwikkelden als basis voor een duurzame ketenaanpak voor de zorg aan kinderen en jongeren met een eetstoornis, al dan niet in combinatie met een andere (psychische) aandoening, de volgende visie:

Screenshot 2021-01-11 at 23.21.50.png

Kinderen, jongeren en volwassenen met een (potentiële) eetstoornis, al dan niet in combinatie met andere (psychische) aandoeningen, worden steeds eerder herkend, steeds beter begrepen en eerder en beter behandeld. Over 10 jaar is er een significante daling van het aantal ernstig zieke, met de dood bedreigde kinderen en jongeren.

Uitgewerkt in de volgende doelen:

1. Op korte termijn de zorg voor heel zieke kinderen verbeteren

2. Op langere termijn zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen ziek of ernstig ziek worden

3. De eetstoornissen problematiek en de behandeling ervan van een realistisch frame voorzien

patrick-buck-OxDCkFAMzL4-unsplash.jpg

“Herstellen van een eetstoornis is een van de moeilijkste, moedigste en mooiste dingen die ik ooit heb gedaan. Het is zoveel meer dan weer normaal gaan eten. Ontdekken wat de functie van de eetstoornis is én de onderliggende problematiek aanpakken is cruciaal om écht te herstellen.”

— Isabelle Plasmeijer